opgesteld door het bestuur november 2024
De Paul Sterk Stichting is er om te ondersteunen en uit te dagen bij het ontdekken, ontwikkelen en beleven van techniek op het gebied van draadloze communicatie en alles wat daar mee mogelijk is en bij komt kijken. Door laagdrempelig te zijn en een gelijk speelveld aan een ieder die geïnteresseerd is te bieden willen we de overdracht van kennis en interesse voor onze hobby bevorderen. Daarbij schuwen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet. Om alles eerlijk en transparant te laten verlopen hebben we wat regels opgesteld waar deelnemers zich aan te houden hebben om een prettige en vooral veilige samenwerking te borgen.
—
DEFINITIES
Radiozendamateurs: Personen, die zijn geïnteresseerd in de radiotechniek, uitsluitend met een persoonlijk oogmerk en zonder geldelijke interesse, en die beschikken over de wettelijk vereiste bevoegdheden passend bij de door hen uitgevoerde activiteiten.
Luisteramateurs: Personen, die zijn geïnteresseerd in de radiotechniek, uitsluitend met een persoonlijk oogmerk en zonder geldelijke interesse, die enkel gebruik maken van ontvangst apparatuur.
Amateurdienst: Een radiodienst van zelfontwikkeling, onderlinge radiogemeenschap en technische onderzoekingen, uitgeoefend door Radiozendamateurs.
Radiostations: Eén of meer, al of niet bemande, radiozendapparaten met de daartoe behorende antenne-inrichtingen, noodzakelijk voor het op een locatie uitvoeren van een radiocommunicatiedienst binnen het kader van de Amateurdienst.
Opstelpunt: Plaatsen waar bemande en/of onbemande apparatuur is opgesteld. Dit kunnen gehuurde, in bruikleen gegeven of speciaal daartoe aangewezen private locaties zijn.
ATOF: vergunning voor het bedrijven van een onbemand radio station.
—
INLEIDING
De statuten van de Paul Sterk Stichting voorzien in artikel 10 in de mogelijkheid van een Reglement:
Reglement
Artikel 10
- Het bestuur is bevoegd een reglement vast te stellen waarin die onderwerpen worden geregeld welke niet in deze statuten zijn vervat.
- Het reglement mag niet met de wet of deze statuten in strijd zijn.
- Het bestuur is bevoegd het reglement te wijzigen of te beëindigen.
- Op de vaststelling, wijziging en beëindiging van het reglement is het bepaalde in artikel 11 lid 1 van toepassing.
Statutenwijziging
Artikel 11
- Het bestuur is bevoegd deze statuten te wijzigen. Indien het bestuur bestaat uit minder dan vijf leden dient het besluit daartoe te worden genomen met algemene stemmen. Indien het bestuur bestaat uit vijf of meer leden dient een dergelijk besluit te worden genomen met een meerderheid van ten minste drievierde der geldig uitgebrachte stemmen. Een besluit tot statutenwijziging kan bovendien slechts worden genomen in een vergadering, waarin alle bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, zonder dat in het bestuur enige vacature bestaat. Dit document omvat het Reglement zoals beschreven in artikel 10 van de statuten.
- De wijziging moet op straffe van nietigheid bij notariële akte tot stand komen. Iedere bestuurder afzonderlijk is bevoegd de desbetreffende akte bij de notaris te tekenen.
De leden van het bestuur zijn verplicht een authentiek afschrift van de wijziging, alsmede de gewijzigde statuten neer te leggen ten kantore van het handelsregister, gehouden door de Kamer van Koophandel binnen welk gebied de stichting haar zetel heeft
—
REGLEMENT
Beleidsplan
De Stichting stelt een meer-jaren beleidsplan vast en onderhoudt deze met enige regelmaat om te informeren over voortgang en afronding van lopende zaken. En publiceert dit.
Beheer goederen
Het beheer van goederen onderscheid de goederen in de volgende categorieën:
- Goederen aangekocht door de stichting.
Deze zijn en blijven in de stichting totdat het bestuur anders besluit.
- Goederen uit schenkingen. Deze goederen worden na acceptatie eigendom van de stichting. Deze zijn en blijven in de stichting totdat het bestuur anders besluit.
- Goederen aangeleverd door derden in het kader experiment:
Goederen van derden welke in gebruik gegeven zijn aan de stichting worden eigendom van de stichting. Het eigendom wordt vastgelegd in een overeenkomst die ten minste aangeeft.
– De duur van het experiment en criteria en moment van uitfasering.
– Het recht van eigendom na uitfasering.
– Tot op welke hoogte modificaties of veranderingen aangebracht kunnen worden.
- Goederen in bruikleen aan derden:
De stichting is gemachtigd om haar goederen in bruikleen te geven aan derden. Over de bruikleen word een overeenkomst afgesloten met de stichting welke minimaal vermeld:
– De duur van de bruikleen
– Het recht van eigendom na gebruik
– Tot op welke hoogte modificaties of veranderingen aangebracht mogen worden.
– De verantwoordelijkheid in geval van schade
Beheer opstelpunten
De stichting neemt het beheer van gehuurde en beschikbaar gestelde locaties op zich. Daarmee is zij verantwoordelijk voor de activiteiten die daar ontplooit worden. De stichting heeft een bindende stem in het gebruik en het plaatsen van experimenten, behuizingen, antennes en meubilair. De stichting zal toezien op:
- Handhaving wettelijke voorschriften
- Beheer en overzicht toegankelijkheid (sleutelplan)
- Toezicht handhaving machtigings voorwaarden
- Handhaven eisen verhuurder / eigenaren onroerend goed
- Veiligheid
- Haalbaarheid
- Aftasten en beoordelen risico’s en besluitvorming in deze
Indien noodzakelijk kan de stichting advies en hulp inroepen van ter zake deskundigen.
Beheer diensten
Waar nodig kan de stichting het beheer van diensten op zich nemen. Te denken is aan huurovereenkomsten, verzekeringen, energie levering en onderhoudscontracten. Voor ATOF’s is beheer door de stichting verplicht.
Plaatsing apparatuur
De stichting stelt ruimte beschikbaar in de door de stichting geplaatste hermetisch afgesloten en afsluitbare 19” kasten welke voorzien zijn van elektriciteit en waar nodig netwerk. Per kast of groep kasten is een werkschakelaar aangebracht om bij calamiteiten snel en onvoorwaardelijk de installatie spanningsloos te maken. De schakelaars zijn zo geplaatst en gemerkt dat dit ook door derden (b.v. brandweer) kan geschieden.
Bij sprake van meerdere kasten zijn deze door een aarddraad met elkaar verbonden voor potentiaal vereffening. Apparaten dienen gebruik te maken van de beschikbare randaarde of dubbel geïsoleerd te zijn. De sleutels van de kasten worden door de stichting beheerd.
Antennes
Antennes worden op verzoek en in principe alleen geplaatst door de stichting of door haar aangewezen derden. Het gebruik van ‘binnen’ antennes kan alleen met uitdrukkelijke toestemming van de stichting. Het betreden van daken kan alleen met uitdrukkelijke toestemming van de stichting en eigenaar (beheerder) alleen door personen die daar toe bevoegd zijn en kunnen beschikken over het vereiste beveiliging materiaal.
Apparatuur
Eisen aan te plaatsen apparatuur
Apparaten bestaande uit elektronica onderdelen (printplaten, modules etc) dienen in een gesloten metalen apparaat kasten (bij voorkeur 19”) aangeboden te worden. Bij voorbaat een kast met zogenaamde 19” oren. Zodat deze vastgezet kan worden in een 19”rek. Indien dit niet mogelijk is kan er voorzien worden in legborden. Een metalen kast blijft echter wel de eis. Apparaten dienen adequaat (intern) elektrisch gezekerd te zijn en moeten voorzien zijn van een duidelijke dubbelpolige aan/uit schakelaar (geen sleutelschakelaars). Indien er sprake is van veel warmte ontwikkeling en deze afgevoerd wordt door middel van ventilatoren. Dienen deze intern thermisch beveiligd te zijn. Het aansluiten van voeding en in en uitgaande signalen dient met in de kastwand gemonteerde connectoren te gebeuren die geschikt en gecertificeerd zijn voor de betreffende doeleinden. Deze aansluitingen dienen duidelijk gelabeld te zijn. Grote mechanische onderdelen zoals filters dienen vast op een legbord gemonteerd te worden. Indien aanwezig wordt het rangeer regime alsmede kleurcodering kabels van de kast gerespecteerd. Alle apparaten dienen voorzien te zijn van een (aan de voorkant) zichtbaar label welke de functie van het apparaat aangeeft inclusief een eventueel callsign en of ip nummer. Apparatuur wordt door of onder toezicht van de stichting geplaatst.
Het plaatsen van zogenaamde ‘black boxen’ is niet toegestaan. De stichting dient te allen tijden inzicht te hebben in en toegang te hebben tot geplaatste apparatuur.
Vergoedingen en subsidies
De stichting kan gevraagd worden om vergoedingen, subsidies en ondersteuning in natura om betreffende experimenten te ondersteunen en haalbaar te maken. Deze zullen per geval beoordeeld en eventueel toegekend worden door het bestuur. Daarnaast kan het bestuur adviseren en ondersteuning geven aan het verwerven van externe fondsen. De stichting kan niet verplicht worden geld of goederen te verstrekken.
Publicatie plicht
Voor elk project geldt een publicatie plicht. Dit begint bij een ‘pitch’ om het project onder de aandacht te brengen. Publicatie na uitrollen project in gangbare amateur bladen, websites, en door middel van het geven van lezingen voor/aan interne en externe partijen.