Beleidsplan 2024/25

Vastgesteld door het bestuur november 2024

We zien het als taak om als eerste zaken op orde te brengen. Na acht jaar regelmatig zorgen te uiten over organisatie, communicatie en veiligheid is het nu tijd om de daad bij het woord te voegen, schoon schip te maken en met een schone lei te beginnen. Het eerste jaar zal daarom hoofdzakelijk  in het teken staan van reorganisatie. Daarbij staat het creëren van conforme universele experimenteer hubs centraal.

Voor de jaren 2024 en 2025 zijn de volgende plannen uitgezet.

  1. Ruchtbaarheid geven aan het bestaan van de stichting in het amateur en publieke domein. Informeren en communiceren. Werving  van fondsen om de doelstellingen te kunnen realiseren.
  • Het herstructureren van de locaties en middelen nu in gebruik
  1. Organisatorische herschikking wat betreft toegang. Er wordt een sleutelplan gemaakt waarin de personen opgenomen worden die toegang hebben tot de gehuurde dan wel ter beschikking gestelde locaties. Deze personen worden bekend gemaakt bij eigenaren en krijgen en leggen verantwoording af aan het bestuur van de stichting voor elk bezoek en/of aan te brengen wijzigingen. Bij calamiteiten of werkzaamheden door derden kunnen zij verzocht worden aanwezig te zijn. Zij zien toe op onze eigendommen en naleving van wet en regelgeving.
  • De locaties worden waar nodig aangepast zodat ze  voldoen aan de stichting eisen, geldende veiligheid- en technische normen. Bouwkundig en elektrisch.
  • Er wordt (regelmatig) een inventarisatie gemaakt van goederen en diensten welke de stichting in eigendom neemt en/of afneemt. Zaken die beheerd (gaan) worden. Dit wordt vastgelegd binnen de stichting.
  • Het huidige gebruik van de locaties wordt voor zover onbekend in kaart gebracht en waar nodig heroverwogen. Te beginnen bij de Hoge Slagen. Volgens de administratie staat daar een 70cm repeater met een echolink verbinding en een netwerk verbinding naar Fort Prins William. Het plan is om hier al het huidige te vervangen door een moderne (digitale) repeater. Met een verbinding naar HAMNET.
  • Overeenkomsten gesloten met derden zijnde organisaties, bedrijven  en of personen worden op naam van de stichting gebracht waar mogelijk. Te denken is aan huurovereenkomsten, verzekeringen, ATOF’s. Er wordt gekeken naar waar het nog mankeert aan overeenkomsten om geld,  goederen en afspraken veilig onder te brengen en te borgen.
  • Voor HAMNET wordt een plan gemaakt en uitgerold na goedkeuring zodat alle locaties toegang krijgen tot dit netwerk. Andere netwerken worden in principe  geweerd en zo nodig verwijderd. Daarnaast streeft de stichting er naar om een centrale netwerk rol in Nederland te gaan spelen. Dit door een verbinding te maken met IJsselstein en Eindhoven. In een tweede termijn kunnen hier Nijmegen en Breda indien mogelijk aan toegevoegd worden.
  • De huidige analoge repeater PI2SHB (70cm) wordt vervangen door een repeater die naast analoge ook digitale toegangen en mogelijkheden biedt. De shift zal van 1.6 MHz naar 7.6 MHz omgezet worden en omkeren.
  • Het bespreken en plaatsen van een adequaat antenne systeem in Haarsteeg op de zorgboerderij alwaar we een ruimte in gebruik hebben.
  • Het geven van voorlichting over het gebruik van de locaties. Dit kan door publicatie in het publieke domein en/of in de vorm van presentaties aan groepen die daar om vragen.
  • Het onderzoeken en eventueel voorbereiden aan ondersteuning aan LoRa op alle locaties. En een overgang naar LoRa-Aprs.

Beleidsplan 2024/2025 stip op de horizon

We willen toewerken naar een nieuwe inrichting van de 3 opstelpunten in den Bosch. Aangezien het ax25 protocol met 1200 baud fsk achterhaald en obsoleet aan het worden is willen we mogelijk overgaan naar het moderne laagvermogen spread spectrum LoRa-aprs om onderzoek te doen.

We onderzoeken de behoefte aan WEB-SDR ontvangers hf, vhf, uhf, shf. Waar deze voor wie en welk gebruik te plaatsen.

De gewenste opstellingen 2.0 voor de toekomst:

Hoge Slagen

  1. 70 cm repeater met digitale en analoge in en uitgangen
  2. Een opstap punt op 2 meter voor digitale modi
  3. Een HAMNET verbinding met IJsselstein
  4. Een HAMNET verbinding met Fort Prins William
  5. Een HAMNET verbinding met Haarsteeg
  6. Een LoRa-Wan 866 Mhz toegang

Fort Prins William

  1. HAMNET verbinding Hoge Slagen
  2. HAMNET verbinding Eindhoven
  3. HAMNET verbinding Hoogveld
  4. APRS over LoRa 433 MHz

Hoogveld

  1. HAMNET verbinding Fort Prins William
  2. HAMNET verbinding Nijmegen
  3. LoRa-Wan 866 Mhz toegang
  4. Wensen voor een (digitale) 23cm atv-repeater onderzoeken.

Daarnaast willen we in de toekomst een HAMNET verbinding naar Breda realiseren van één van de locaties indien mogelijk. Dit moet de basis configuratie worden. Voor andere experimenten staan we open indien zij voldoen aan de eisen die de stichting stelt. Ze kunnen rusten/koppelen aan/op deze basis configuratie.